Účinnost Vašeho pleťového séra s vitamínem C může být téměř nulová!

06.02.2023

Účinnost Vašeho pleťového séra s vitamínem C může být téměř nulová!

Jak dosáhnout toho abychom tomu předešli.

 Ze sekce „Věda a kosmetika“

 

V tomhle článku se nezaobíráme účinky pleťového séra s vitamínem C ale spíše tím, jak této účinky v našem séru udržet v plné síle po co nejdelší dobu.

Ztrácí vitamín C v pleťových sérach účinnost? (oxiduje?)

Vitamín C je velice nestabilní neboli reaktivní. To znamená že velice silně a rychle reaguje s kyslíkem v ovzduší ale také ve vodě. Účinnost ztrácí také vystavením světlu čili UV zářením a samozřejmě při vysoké teplotě. vitamín C vystavený těmto podnětům oxiduje a mění barvu na žlutou nebo hnědou nebo nahnědlou.

Ale co tohle všechno znamená pro účinnost pleťového séra s vitamínem C? Především si třeba uvědomit že ztráta účinnosti neboli oxidace vitaminu C je velice rychlá, a to v závislosti od jeho koncentrace a prostředí. Ke ztrátě účinnosti o desítky procent může dojít již v průběhu několika hodin nebo dnů. Bohužel ve vašem pleťovém séru jsi změnu barvy nevšimnete, a to i když dojde znehodnocení účinnosti.

Co je zapotřebí dělat, aby vaše pleťové sérum s vitaminem C vydrželo účinné co nejdelší dobu? dodržte tyto základní pravidla:

  1. Pleťové sérum by mělo byt baleno v lahvičce z tmavého skla není důležité, zdali je modré hnědé nebo zelené. (ochrana před světlem a UV zářením)
  2. Teplo má na oxidaci mnohem větší vliv, než si myslíme, skladujte proto své sérum v ledničce. (především po otevření)
  3. Největší vliv na oxidaci má vystavení kyslíku k tomu docházet pokaždé když své sérum otevřete, proto si pořiďte pleťové sérum s vitamínem C, které má pumpičku, a ne které má pipetu.

Tohle jsou základní principy, které můžete použít Vy jako spotřebitel abyste udrželi své pleťové sérum s vitamínem C ve vysoké účinnosti.

A co může (a měl by) udělat výrobce kosmetiky pro to, aby jeho pleťové sérum s vitamínem C vydrželo účinné po co nejdelší dobu? Účinné sérum s vitamínem C by vždy mělo obsahovat silný a efektivní antioxidant (vitamín C oxiduje = ztrácí účinnost, antioxidant zabraňuje oxidaci     

teeest

Rubriky blogu

YzY2Y2Nl